Kinderen en massage

Kindermassage, uit je hoofd en in je lijf

Kindermassage is een heilzame methode voor alle kinderen. Het is hét antwoord op overprikkeling. Aanraking is een onmiskenbare sleutel tot gezondheid.

…een massage kan helpen. In deze tijd waarin alles snel gaat er soms geen tijd is om even stil te staan bij jezelf, lopen ook kinderen zichzelf wel eens voorbij en verliezen ze het contact met hun lichaam.

Kindermassage heeft vele positieve effecten op fysiek en mentaal gebied. Het is niet zomaar een voortzetting van de welbekende babymassage, maar heel concreet een praktische ondersteuning voor kinderen om zich lichamelijk en geestelijk gezond te voelen. Harmoniserende kindermassage is gestoeld op de basis- en levensbehoefte van kinderen om aangeraakt te worden en bewust en liefdevol contact met elkaar te maken. Tegenwoordig zijn veel kinderen uit balans door een veeleisende en prikkelrijke omgeving waarin het kind doorgaans opgroeit. Dit brengt zichtbare effecten van disbalans voor kinderen met zich mee. Steeds meer (schoolgaande) kinderen ervaren een constante druk wat zich uit in overprikkeld zijn, vermoeid, opstandig, druk, teruggetrokken zijn, concentratieverlies, onrustig slapen, buik- en/ of hoofdpijn.

Kindermassage heeft op fysiek en psychisch gebied een meerledig positief effect. Massage:

 • versterkt het immuunsysteem (verhoogt de weerstand)
 • bevordert het (in)slapen
 • vermindert spanning of stressgevoelens
 • bevordert gevoelsontwikkeling en lichaamsbesef
 • geeft ontspanning en rust
 • verbetert de spijsvertering
 • helpt bij (psychosomatische) klachten (hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid, obstipatie, diarree,
  eczeem, bedplassen)
 • ondersteunt bij overprikkeling (hoog gevoeligheid, ADHD, ADD, Autisme, ODD)
 • bevordert het leer- en concentratievermogen
 • helpt de eigen grenzen ervaren
 • helpt bij angst of onzekerheidsgevoelens
 • stimuleert de groei
 • bevordert verbondenheid
 • vermindert agressief of opstandig gedrag
 • stimuleert intensiever spelen
 • zorgt voor betere aarding en doorbloeding (koude voeten)
 • haalt het kind in het hier en NU (uit het hoofd, in het lijf)

Wat is het doel van kindermassage?

Bij kindermassage gaat het minder om het perfect manipuleren van de spieren maar veel meer om het leren omgaan met positieve aanraking en het stimuleren van de huid. Het gaat om bewustwording van het eigen lichaam en dat kinderen goed in hun vel komen te zitten.

Het masseren van een kind vraagt een andere insteek en werkwijze dan het masseren van een volwassene. Waar het bij veel reguliere volwassen massage veelal om gaat, is het verminderen van spierspanning en het manipuleren van de spieren en onderliggende weefsels met behulp van diverse handgrepen.

Bij kinderen gaat het veel meer om het positieve contact of de verbondenheid, aandacht voor het kind, positieve aanraking van de huid en een liefdevolle manier om tot ontspanning te komen. Daarom wordt een massage voor kinderen op een andere wijze vormgegeven dan die voor een volwassene.

Ieder kind heeft behoefte aan liefdevolle aanraking. Wat soms niet met behulp van taal uit te drukken is, kan via aanraking wel worden overgebracht en begrepen.

Welke kindermassage past bij mijn kind?

In mijn praktijk komen naast de baby’s voor de baby massage met één van de ouders, kinderen vanaf ca. 2 jaar tot 12 jaar. Maar massage is ook uitermate geschikt voor jongeren vanaf 13 jaar en ouder. Mijn liefde voor massage is ontstaan doordat ik zelf behoefte had aan aanraking en dat ik merkte dat mijn kinderen dat ook hadden en nog steeds hebben. Van aanraking kun je immers nooit genoeg hebben op een verbindende en liefdevolle manier. Ik merkte, dat het ruimte, rust en balans creëerde, dat emoties niet meer zo hoog opliepen. Dat ik bewustwording ervaarde en beter met bepaalde situaties om kon gaan. Ik werd positiever, kreeg meer energie en werd vrolijker. Ook mijn kinderen ervaren dit als ze een massage ondergaan en vinden (klankbeleving en) massage erg fijn en ontspannend. Ze vragen er vaak naar. Het zijn hierdoor goede slapers en kunnen hun gevoelens beter onder woorden brengen. Ondertussen kan ik terugkijken op een ruime ervaring met het geven van verschillende massagebehandelingen.

Het is belangrijk dat de massage aansluit bij de behoeften, problematiek en ontwikkelingsfase van je kind. Daarom werk ik binnen mijn praktijk met verschillende vormen van harmoniserende kindermassage, waar ik vaak een combinatie van maak. Ik werk intuïtief en holistisch en gebruik op dat moment wat nodig is voor het kind.

De mindfulness kindermassage is bedoeld voor kinderen die het moeilijk vinden om vanuit zichzelf tot rust te komen of stil te zijn/ liggen. De mindfulness kindermassage helpt je kind om via geleide aandacht (mindfulness) en kinderlijke fantasie zich te verbinden met zijn/ haar lichaam. Er wordt aandacht besteed aan het masseren van het lichaam waar emoties of energie zich hebben opgestapeld of waar het juist beter mag gaan stromen; Zoals in de buik, het hoofd, de voeten, de rug. De mindfulness kindermassage kan ook zonder geleide aandacht (zonder woorden) uitgevoerd worden en dus in stilte ontvangen worden wanneer geleide fantasie niet nodig is.

Deze kindermassage biedt rust & ontspanning, ondersteunt het lichaamsbesef, leer- en concentratievermogen, een gevoel van veiligheid, bevordert groei & slaap, helpt bij angst & spanningen. De mindfulness kindermassage is erg geschikt voor kleine kinderen, juist omdat zij minder gemakkelijk stil kunnen blijven liggen. Maar ook voor kinderen met bijv. ADHD. De massage kan zowel met olie op de huid als op de kleding zonder olie verzorgd worden. De behoeften en aard van het kind zijn hierbij leidraad. Bevordert lichaamsbesef, hier en nu gevoel, bewust voelen, grenzen ervaren.

De energetische kindermassage is een rustgevende en diep doorwerkende massage die je kind naast lichamelijke ontspanning en rust de mogelijkheid biedt om energieblokkades in het lichaam los te laten. Blokkades die door overprikkeling of vastgehouden emoties ontstaan zijn en zich in het lichaam als vastzittende spieren en innerlijke spanningen laten voelen. En dit kan leiden tot allerlei lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, buikpijn.

Deze massage helpt je kind meer bewust te worden van zijn of haar lichaam & emoties. De energetische kindermassage is een liefdevolle massagebehandeling waarbij energiepunten in het lichaam aangeraakt worden en een natuurlijke energiedoorstroming bevorderd wordt. De energetische kindermassage helpt op elk vlak van loslaten en doorstroming: loslaten van spierspanning, emoties en gedachten. De massage wordt, indien nodig, ondersteund met mindfulness techniek zoals bij de mindfulness kindermassage waardoor het kind zich makkelijker ontspant. Na een energetische massage voelt je kind zich vaak lichter, verlost van spanningen of overprikkeling en meer geaard en aanwezig in zijn/ haar lichaam. Bevordert loslaten spanningen en emoties, aarden, energiedoorstroming.

De aroma-reflex kindermassage is een gecombineerde holistische massagebehandeling van aromatherapie en reflexzonetherapie die wordt toegepast bij kinderen om pijnklachten, lichamelijke of psychische klachten te behandelen. Bepaalde reflexzones in het lichaam worden met verschillende massagegrepen geactiveerd die zich bevinden op de voeten, handen, hoofd, oren, nek, rug, borstkas. Vervolgens wordt een zorgvuldig samengesteld etherisch oliemengsel in de huid gemasseerd voor effectieve opname en werking. De etherische oliën die in deze massage voor kinderen gebruikt worden en geneeskrachtig werken zijn lavendel, mandarijn, roos en rijstekiem. De reflexzones staan in verbinding met het hele lichaam, zoals o.a. met de organen, klieren en zenuwen. De aroma-reflex kindermassage is gericht op het stimuleren van het zelf genezend vermogen van het kind. Door de reflexzones op een specifieke manier te masseren, wordt de doorbloeding van het lichaam bevorderd en kunnen blokkades in de energiedoorstroming door deze massage worden opgeheven. Het is een effectieve massagebehandeling bij onrust en slaapproblemen, concentratiestoornissen, verkoudheid, huidaandoeningen, hoofdpijn, buikpijn/ maag- en darmklachten, vermoeidheid. Bevordert energiedoorstroming, herstel van diverse fysieke klachten.

Lekker in je vel met kindermassage

De massages duren gemiddeld 30 minuten. Er wordt tijdens de massage een combinatie gemaakt van diverse methodes ter bevordering van lichaamsbesef, energiedoorstroming, het loslaten van spanningen en emoties. De massagebehandeling is erop gericht dat het kind zich goed kan ontspannen. Kinderen ervaren dat ze beter in hun lichaam zitten en meer rust in het hoofd krijgen. Aanraken en aangeraakt worden is vooral jezelf leren kennen. Doordat het kind zijn lichaam steeds meer gaat ervaren, wordt het steeds vertrouwder met zichzelf en alles wat zich aandient. Kinderen die lekker in hun lijf zitten staan vaak zelfbewuster in het leven. Deze kinderen kunnen steeds meer op hun gevoel gaan vertrouwen.

Kindermassage is een laagdrempelige maar zeer effectieve massage

Liever een behandeling voor je kind met kleding aan?

Soms is het voor een kind een beetje spannend of eng om de kleding uit te doen t.b.v. een massagebehandeling door een vreemde. Een kind geeft zich dan letterlijk en figuurlijk bloot. Een massagebehandeling kan goed gecombineerd worden met massage handgrepen over de kleding. De onderbroek blijft altijd aan, als het kind zich ontdoet van zijn of haar kleding!

Tijdens de behandeling van jonge kinderen mag een volwassene erbij blijven de eerste paar keren, zodat het kind de behandeling als veilig en vertrouwd gaat ervaren